Home > Weblog > Tips bij aankoop GSM

Tips bij aankoop GSM

Tips bij aankoop GSM

De gsm evolueert razend snel. Terwijl de eerste toestellen eerder opvielen door hun formaat en hun gewicht, zijn de nieuwste modellen haast technologische gadgets geworden. Maar waar let je nu best op bij de aankoop van een nieuw mobieltje?

Sinds de introductie van de gsm is zijn populariteit enkel maar de hoogte ingegaan. Terwijl de eerste mobieltjes (door de hoge kostprijs) enkel voor de happy few bestemd waren, beschikt vandaag haast iedereen over een eigen toestelletje. Het gamma draagbare telefoons wordt ook steeds groter. Zo worden gsm's voorzien van (ontelbare) technologische snufjes waardoor je met je telefoon foto's kan nemen, gamen, navigeren... Daarnaast besteden de fabrikanten ook heel wat aandacht aan de vormgeving. Een exclusief design en speciale features zijn natuurlijk leuk meegenomen, maar bij de aankoop let je best ook op tal van andere aspecten.

Batterij van een gsm
Een goede batterij is een essentieel element van je gsm. Er bestaan verschillende soorten batterijen: nikkel-cadmiumbatterijen (NiCd), nikkel-metaalhydridebatterijen (NiMH) en lithium-ionbatterijen. Ze verschillen voornamelijk in prijs, gewicht, capaciteit (autonomie) en levensduur. Tegenwoordig zijn de meeste toestellen uitgerust met lithium-ion batterijen. De meeste producenten vermelden op de verpakking van het desbetreffende toestel de tijdsduur van de gsm-batterij in stand-by (toestel ligt aan, maar je belt zelf niet of wordt niet gebeld) en in gesprek. Hou er echter rekening mee dat deze waarden soms kunnen afwijken, zeker na verloop van tijd. In het algemeen zal een duurdere batterij een grotere autonomie garanderen en ook langer meegaan. Hou er wel rekening mee dat de kostprijs voor een nieuwe batterij nogal hoog kan oplopen. Beslis je om een duur(der) mobieltje aan te schaffen, informeer dan ook naar de kostprijs van een extra batterij. Ga tenslotte ook na hoe lang het duurt om een lege batterij op te laden!

Dual Band, Triband of Quadband?
De werking van een gsm is afhankelijk van het type netwerk. Zo zijn er meerdere frequenties mogelijk: 850, 900, 1800, 1900 en 2100 MHz. Voor wie hoofdzakelijk in België en Europa belt, zal een dualband-gsm volstaan. Je hebt de keuze tussen volgende gsm's:
* Dualband-gsm: werken op 900 en 1800 MHz.
* Triband-gsm: te gebruiken op 900, 1800 en 1900 MHz.
* Quadband-gsm: deze toestellen functioneren op 850, 900, 1800 en 1900 MHz.

UMTS-gsm
UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System.
Dit is een relatief nieuw soort mobiel netwerk dat in de toekomst de standaard zou worden. Wie vaak naar andere continenten reist, doet er dus goed aan om een toestel te kopen dat meerdere frequenties aankan. Deze technische eigenschappen kan je meestal op de doos van het toestel terugvinden.

Bluetooth
Gsm's die met de Bluetoothtechniek uitgerust zijn, kunnen draadloos met andere bluetooth-apparaten communiceren. Dit is bijzonder handig als je (later) een draadloze headset wil kopen. Op deze manier kan je zonder kabeltjes veilig en handenvrij bellen in je wagen. Over de specifieke mogelijkheden van bluetooth-gsm's kan je hier meer lezen.

Extra's
(MP3, radio, fototoestel, navigatie) op je gsm? Tegenwoordig zijn er heel wat gsm's op de markt waarmee je meer kan dan enkel bellen of berichtjes versturen. Deze features zijn bijzonder leuk, maar je moet zelf de afweging maken of deze meerkost ook een meerwaarde voor je betekent.

Gsm met fototoestel
Er zijn al heel wat gsm's met een geïntegreerd fototoestel. De kwaliteit is (net zoals een digitaal fototoestel) afhankelijk van de resolutie en het aantal megapixels. Het spreekt voor zich dat de prijs gerelateerd is aan de kwaliteit van het fototoestelletje. Hou er wel rekening mee dat je bij een defect (van de gsm of het fototoestel) beide toepassingen kwijt bent!

Gsm met navigatie
bepaalde duurdere toestellen beschikken over navigatiesoftware. Het systeem is haast identiek aan de draagbare gps-systemen. Deze toestellen nemen echter heel wat energie van je batterij af en het schermpje is ook beduidend kleiner.

Gsm met radio en/of MP3 functie
voor wie graag bereikbaar is en van muziek houdt, bestaan er tal van toestelletjes met een uitmuntende muziekkwaliteit. Bepaalde toestellen beschikken zelfs over uitbreidingsmogelijkheden (extra muziek!) in de vorm van specifieke geheugenkaarten. Zo kan je overal je favoriete muziek beluisteren, ofwel via de speakers van je gsm of via de (bijgeleverde) oortjes.

Design, modellen en gebruiksgemak
Het tijdperk dat haast iedereen met een (bijna) identiek mobieltje belt, ligt al lang achter ons. Een gsm is vandaag meer dan ooit gepersonaliseerd. Heel wat fabrikanten zorgen voor een persoonlijke toets aan de hand van meerdere (kleuren)covers, lichtjes, unieke (bel)geluidjes en speciale materialen die voor een extra-afwerking zorgen. Er zijn meerdere gsm-modellen waartussen je een keuze kan maken:

Scherm en toetsen samen op je toestel
de meeste (gewone) gsm's bestaan uit een schermpje met daar onder een mini-klavier. Deze toestelletjes worden steeds dunner. 

Clamshell-toestellen
deze toestellen klappen open. Meestal beschikken ze over twee (kleur) schermen; een kleiner aan de buitenkant en een groter display aan de binnenkant. Als je het toestel opent, kan je de cijfertoetsen bedienen. Het voordeel van deze clamshell-toestellen is dat de binnenkant van de telefoon beter beschermd is tegen krassen. Bovendien kan het toestel niet lukraak bellen zolang het toestel dichtgeklapt blijft. 

Slide-toestellen
deze gsm's schuiven open. Onder het schermpje bevinden zich de toetsen. Steeds meer fabrikanten brengen dergelijke modellen op de markt. Welke keuze je ook maakt, zorg er gewoon voor dat je het toestel gemakkelijk kan bedienen. Check of de toetsen niet te klein zijn en of je het schermpje gemakkelijk kan lezen.